Safe and Sound Protocol (SSP)

 Je kunt bij mij terecht voor begeleiding van het Safe and Sound Protocol, dat is ontwikkeld op basis van de polyvagaal theorie van Drs. Stephen Porges.

Een korte uitleg van de polyvagaal theorie vind je hier:

Een korte uitleg van het Safe and Sound Protocol vind je hier:

Start van het SSP traject:
Begeleiding vanuit SSP begint bij mij altijd met een introductie sessie, waarin ik uitleg geef over de polyvagaal theorie en SSP.
We maken kennis met elkaar, onderzoeken jouw vraag en kijken welk programma op dat moment het beste daarbij past: SSP Balance of SSP Core.
Daarna volgt het eerste luistermoment: Je ervaart hoe jouw zenuwstelsel reageert op de muziek en ik geef je tips en oefeningen waarmee je jezelf kunt reguleren.
We maken samen samen afspraken over hoe het traject er voor jou uit kan zien. Daarin laten we ons door een aantal zaken leiden:
- Hoe jouw zenuwstelsel op de muziek reageert
- De mate waarin jij gewend bent jezelf en je lichaamssignalen met aandacht te ontvangen
- Jouw thuissituatie en de levensfase waarin je momenteel zit
- De mate waarin jij beïnvloed wordt door trauma en psychische klachten

Deze introductie sessie duurt ongeveer 1,5 uur a €80,- per uur.

Programma's:
SSP Core: Dit is het therapeutische programma. De muziek is zo bewerkt dat de hoge en lage tonen gefilterd zijn, waardoor de midden frequentie overblijft. Hierdoor worden de spiertjes van het middenoor getraind. Zo leer je om je met meer gemak te focussen op de geluiden in de midden frequentie; daar waar je het menselijke stemgeluid waarneemt. Je wordt minder uit balans gebracht door de geluiden die de overlevingsmechanismen triggeren (hoge en lage geluiden/ omgevingsgeluid) en kunt beter afstemmen op het contact met de mensen om je heen. Dit contact, het vinden van veiligheid in dit contact (co-regulatie), is  van levensbelang. De mens is nou eenmaal een sociaal dier; wij hebben verbinding met elkaar nodig om te kunnen leven.
Het safe and sound protocol stimuleert daarnaast de activiteit van de nervus vagus. Wanneer deze zenuw, met haar vele vertakkingen door het gehele bovenlichaam, actief is dan stuurt het signalen van veiligheid door jouw lichaam. Wanneer je fysieke veiligheid ervaart kun je ontspannen, herstellen, groeien en leren...en genieten!
1 maand toegang tot SSP Core €200,-
Daarna €50,- pm (dit zal zelden nodig zijn, het programma is over het algemeen prima af te ronden binnen 1 maand)

SSP Balance: Dit programma is minder sterk gefilterd dan het Core programma. Ik raad vrijwel altijd aan dit programma te doen als follow up na SSP Core. Het helpt het effect ervan te bestendigen en de veranderingen te integreren.
Voor heel gevoelige mensen en mensen met veel instabiliteit in hun leven raad ik aan te starten met SSP Balance. Dit is een rustige manier voor het zenuwstelsel om te wennen aan de gefilterde muziek.

1 maand SSP Balance €85,-

Begeleiding:
Beide programma's hebben de zelfde playlist van 5 uur, alleen de mate waarin ze gefilterd zijn verschilt.
Het verschilt per persoon hoe lang iemand ontspannen kan luisteren naar de muziek. Binnen SSP gaan we altijd voor 'Less is more'.  We blijven altijd aan de safe side, omdat we het zenuwstelsel aan het leren zijn wat veiligheid is. Het werkt averechts als we doorduwen en het systeem in een overlevingsreactie brengen.
Ik adviseer meestal om met 15 minuten per dag te starten, vanuit daar kunnen we (in overleg) uitbouwen.
Voor een heel aantal mensen is het prima om SSP zelf thuis te doen. Zij noteren na elke luister sessie kort wat ze ervaren hebben en delen dit regelmatig met mij via de mail. Voor vragen en bij knelpunten kunnen ze mij mailen of appen en zal ik daar nog die zelfde dag op reageren.
Deze uitwisseling is een belangrijk onderdeel van het SSP proces. Mijn tips en kennis helpen je om beter bekend te raken met jouw eigen zenuwstelsel en het effect daarvan op jouw dagelijks leven. Van daaruit kun je leren jezelf steeds meer van moment tot moment bij te sturen richting ontspanning en veiligheid in contact. 
Deze begeleiding (via app en mail) is inbegrepen binnen de hierboven genoemde kosten per programma.

Er zijn ook een heel aantal mensen die meer begeleiding en ondersteuning nodig hebben om het Safe and Sound Protocol goed te kunnen verwerken. Soms is het voldoende om, terwijl ze zelf thuis luisteren, tussendoor een afspraak met mij te plannen. Dit kan zowel in de praktijk als via beeldbellen.
Voor anderen is het beter om het gehele programma samen te doorlopen. Als jouw systeem snel 'ontregeld' dan is het belangrijk om samen een veilige setting te creëren tijdens het luisteren. Mijn aanwezigheid zorgt dan voor co-regulatie.
Daarnaast doen we zowel lichaamsgerichte oefeningen als ook oefeningen die helpen meer inzicht in de werking van jouw zenuwstelsel te ontwikkelen. Al deze oefeningen zijn erop gericht dat jij jezelf leert reguleren en een positieve invloed kunt uitoefenen op de verschillende staten waarin je zenuwstelsel je brengt.
Naast de hierboven genoemde kosten per programma reken ik €80,- per uur voor een sessie. Is een half uur genoeg? Dan doen we dat!