Meditatie & Mindfulness met kinderen

Back to the basics:
Onze kinderen groeien op in een tijd met veel prikkels, keuzes en entertainment en daarom nodig ik ze graag uit om met regelmaat 'back to the basics' te gaan.
The basics betekent voor mij: de basale levensvaardigheden om gewoon te kunnen Zijn. Zijn met jezelf, met elkaar en met het leven zoals het zich aan je voordoet.

Oefeningen:
Er zijn enorm veel leuke, speelse en verrassende oefeningen voor kinderen die hen helpen hun aandacht bewust ergens naar toe te brengen en daarvan te genieten. Zo geven de zintuigen hier bijvoorbeeld volop mogelijkheden voor. Door met je volle aandacht ergens naar te luisteren, te kijken, door echt te proeven, bewust iets aan te raken of ergens aan te ruiken kan een heerlijk moment van verwondering ontstaan. Oefeningen waarbij het lichaam bewust bewogen wordt (mindful yoga) zorgen voor de nodige beweging in de lessen.
Momenten van aandachtig bewustzijn kunnen met wat oefening langzaam uitgebreid worden en geven, naast plezier, verlichting van opgebouwde spanning en verwachtingen.

Waarde:

Vanaf een jaar of 7 a 8 wordt het voor kinderen ook interessant om hun binnenwereld bewuster te onderzoeken. Ze kunnen leren luisteren naar hun eigen signalen en ontdekken de relatie tussen denken, voelen en het lichaam.
Ervaren hoe een gedachte een gevoel creëert en hoe dat zich laat voelen in je lichaam geeft kinderen de mogelijkheid om zichzelf bij te sturen, om meer regie te ervaren.
Daarnaast leren de oefening hen zich te verbinden met een stille kracht in zichzelf. Ze leren dat ze in zichzelf contact kunnen maken met iets dat lijkt op de stille diepte van de oceaan, die onberoerd blijft ongeacht de wind en de golven die het water aan de oppervlakte in beweging brengen.
De derde grote winst die te behalen is heeft te maken met 'gedeelde menselijkheid'. Doordat kinderen zich bewuster worden van hun binnenwereld en hun ervaringen met elkaar delen wordt duidelijk dat we allemaal mensen zijn. In de kern zijn we allemaal het zelfde en hebben we het allemaal nodig om vanuit vriendelijkheid en met aandacht benaderd te worden.  Ook beleven we allemaal zowel mooie als moeilijke ervaringen en gevoelens. Dit van elkaar te horen schept verbinding en gelijkwaardigheid.
Op scholen waar mindfulness beoefend wordt ziet men het pesten drastisch verminderen.


Voor meer informatie over mijn aanbod van meditatie & mindfulness voor kinderen en ouders verwijs ik u graag naar de pagina van dochteronderneming ZieZoZijn