Mindfulness?

In de beoefening van mindfulness gaat het erom je aandacht steeds weer terug te brengen bij wat zich aandient in het moment. We tunen- in bij wat zich om ons heen afspeelt en bij onze eigen interne reacties hierop: onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties. Wanneer je weet wat er gebeurt op het moment dat het gebeurt, kun je er creatief en passend op reageren. 

Wij zijn gewend om veel dingen te doen op 'de automatische piloot'. Onze automatische reacties, onze onbewuste overtuigingen en onze emoties hebben ongemerkt veel invloed op de keuzes die we van moment tot moment maken.

Door je bewust te worden van jouw automatische piloot (die overigens vaak ook erg handig is!), kun je ervoor kiezen deze niet te volgen op momenten dat het niet effectief of prettig is om dat te doen. Zo helpt mindfulness training je bij het ontwikkelen van meer keuzevrijheid.

Naast bewust worden van wat er is, leer je het ook met mildheid te aanschouwen. Tegenstrijdig genoeg is het juist acceptatie van wat er is wat maakt dat dingen vaak haast moeiteloos kunnen veranderen.

Effecten van het beoefenen van mindfulness kunnen zijn:
Ontspannen door het leven gaan (fysiek, mentaal en emotioneel)
Rustig bij emoties kunnen zijn (ipv er door overspoeld te worden)
Negatieve gedachten herkennen voordat ze groot en belangrijk lijken
Eigen lichaamssignalen herkennen en honoreren
Beter kunnen (in)slapen
Innerlijke ruimte ervaren en van daaruit creatief met situaties om kunnen gaan
Dichtbij de ander kunnen zijn zonder jezelf te verliezen
Tevreden zijn met jezelf en het leven
Open staan voor wat zich aandient in het hier en nu
Oordelen herkennen en steeds meer los leren laten
Meer levensenergie ervaren, gemakkelijker leven

 

Voor wie?
Oefeningen en basale houdingsaspecten van mindfulness komen in al mijn werk terug.  Er zijn 2 doelgroepen waarvoor ik mij gespecialiseerd heb in het begeleiden vanuit mindfulness: kinderen (+ ouders) en mensen met verslavingsproblematiek.